Posts

Showing posts from 2014

Soalan Jawab Masak2 : Bolehke masak nasi arab dalam rice cooker ?

Assalamualaikum....saya baru perasan ada yang bertanya di ruang komen soalan pasal nak masak Nasi Arab. Kepada yang bertanya saya minta maaf sebab lambat respon. Sebab saya ni jarang2 dapat meluang masa mengadap laptop. Jadi saya nak jawab la kat sini. Senang skit jawab begini supaya kawan2 yang lain pon dapat baca dah dapat tahu. Soalannya macam di bawah. "Salam...bru trjumpa resepi ni. Nk tnye sikit..saya nk guna rice cooker bole tk sbb tk pndai masak nasi guna periok biase. Air stok ayam/kambing tu nk tunggu bg sejuk dulu ka bru masak nasi? Sukatan 1.1 air beras tu mcm mna saya kurang fhm maaf lah. Hrp dpt bntu sbb bru nk bljr masak nasi arab wlwpn dh tringin lama. Terimaksih." Untuk pengetahuan saudari/puan yang bertanya ni...saya memang masak nasi arab guna rice cooker. Biasanya kambing or ayam tu saya rebus pon dalam rice cooker . Sebab nya saya tak suka nak guna periuk banyak2 nanti banyak jugak la periuk2 yang saya kena cuci. Hehe. Lagi satu kalau masak dalam ric

Tahniah Anak Mak Laila Amani !

Image
Baru2 ni result UPSR dah keluar. Kali ni result keluar lambat sikit sebab nya kek soalan bocor  tu kan...so calon2 semua nak kena mengulang paper English, Sains dan Math ( dan juga Bahasa Tamil) . Sampai kan jadi sejarah la UPSR tahun ni sebab ambil masa paling lama untuk settle iaitu sebulan haa ! Tahun lepas masa Sophea amek UPSR result keluar ngam2 dengan pihak skolah dia buat majlis hari kecemerlangan jadi terus la naik pentas terima insentif bagai....dapat juga sumbangan dari pihak luar skolah. Jadi Mak nya ni pon tumpang syiok la jugak. Hahaha. Tahun ni result kena amek kat skolah.... So pagi 26/11 tu kejut la Angah bangun pagi.... " Angah...bangun. Angah takmo amek result ke ? " Terus Angah celik mata. Selalu nya punga la liat kalu kejut bangun pagi.  Kol 11 jugak baru kami pegi sebab nya dah tahu dah...pegi awal pon bukan terus dapat kan. Cikgu nak wat analilis apa semua..nak print sijil sedia baru la depa bagi2 kat student. Angah yang nak amek result tapi

Selamat Pengantin Baru Adek and Almie !

Image
Adek bongsu kesayangan kami akhirnya sudah selamat bernikah. Baru nak cerita ni sebenarnya. Hehe. 13 September 2014 baru2 ni ...akhirnya lengkap lah kami 10 beradik anak2 Cikgu Wan Muhammad dan Wan Hasnah sudah bernikah dan berkeluarga. Jejaka bertuah yag berjaya mencuri hati adik bongsu kami ni bernama Mohd. Almie....orang Melaka.  Baik dan sopan orang nya. Hehe. Memang sesuai dengan adek bongsu kami tu. Saya tak pasti la macam mana mereka berkenalan...sebab tidak la pula saya menemuramah adik saya tu. Semua adik beradik pakat balik..yang dekat mahupon yang jauh. Yang special kali ni....adik saya telah di nikahkan sediri oleh my Abah. Abah ni...walaupon ada 9 orang anak perempuan...sebelum2 ni memang tak pernah lagi nikahkan anak sendiri. Semua pakai kadi je. So bila sampai turn adik bongsu kawin ni memang kami nak sangat la tengok Abah yang akadkan pengantin. Akhirnya tercapai jugak hasrat kita orang...lagi pon lepas ni dah tade dah adik badik yang nak kawin kan. Sayu la pulak b

Dari Dapur Janna : Roti Sarang Lebah (Beehive Bun)

Image
Mula2 saya nak mintak maaf kepada kawan2 yang mintak resepi ni dengan saya sebab lambat update resepi di blog. Bukan apa....saya ni kalau nak mengadap laptop mmg payah,setakat bukak fesbuk kejap2...boleh la....Jadi memandangkan sekarang ni macam ada sedikit masa ..maka saya update la segera resepi Roti Sarang Lebah yang kawan2 mintak tu yer.... ROTI SARANG LEBAH Bahan2 utk bun : 500g tepung roti (tepung high protein)- tepung biasa pon boleh tapi tak beapa gebu kalau dah sejuk. secubit garam 2 sudu besar gula 2 sudu kecil yis kering 2 biji telur 100g butter. 200ml susu segar. untuk hiasan : almond flakes, kuaci, atau biji bijan. Cara2:  -campurkan bahan2 kering di dalam mangkuk (tepung, gula, garam, yis) dan gaul asal rata je. - kemudian pecah kan telur dan gaul2 biar rata lagi. - masukkan pula susu. Uli2 sehingga sebati. - akhir sekali masukkan butter.  Uli lagi sehingga adunan tidak melekat di tangan. - Bila dah uli hingga licin, tutup mangkuk dan biarka